Fysieke en mentale pijn
Als je op je knie valt roep je ‘Au!’, maar ook kinderen weten dat er behalve de pijn van het vallen ook andere pijn is. Die ander pijn kent allerlei gradaties van teleurstelling tot hevig verdriet en je down voelen:
- Teleurstelling: je ergens heel erg op verheugen en dan gaat het niet door, wordt uitgesteld of je bent er en het is stom.
- Afscheid: van vrienden die verhuizen, van je oude school of dingen waar je te groot voor bent geworden.
- Jaloezie: iets zo graag willen dat een ander heeft dat het pijn doet.
- Ziekte: volwassenen, kinderen die ziek zijn of met een chronische ziekte leven.
- Buitensluiten: niet mee kunnen doen of buitengesloten worden.
Al deze voorbeelden doen pijn. Soms kan die pijn heel fysiek zijn, in je buik bijvoorbeeld. Ook Jozef/Joesoef kent de pijn van afwijzing, uitsluiting en afscheid. Zijn broers zijn zo jaloers dat ze hem verstoten. Het verhaal van Jozef/Joesoef wordt verteld vanuit het jodendom/christendom en de Islam: Joesoef in de put en Jozef (MB en BB). Andere jaren werd dit thema aangesneden in de tijd rond Pasen. In het christendom is dit de periode waarin wordt stilgestaan bij het lijden. In het spannende Paasverhaal lezen we hoe Jezus verraden wordt en in Peters spijt gaat Peter gebukt onder het verraad dat hij heeft gepleegd. Het document dat te vinden is bij de samenwerkingsscholen gaat hier nog dieper op in. Omdat pijn en lijden een deel van het leven is, zijn er in alle levensbeschouwingen verhalen te vinden over de betekenis van pijn.
Het Boeddhisme richt zich op het ‘overwinnen’ van het lijden. Ons verlangen is de bron van het lijden. Dit verlangen loslaten zal leiden tot verlichting. In Wat Boeddhisten geloven lees je over de vier edele waarheden en het achtvoudige pad van verlichting.