Zo buiten zo binnen: een rein lichaam, een reine geest
In veel religies is reinheid en zuiverheid van het lichaam belangrijk, met name als je in aanraking komt met een heilig ritueel of heilige plek. Het verhaal Rituele wassingen gaat hierop in. In de toelichting vind je meer informatie over dit aspect van de islam. In andere godsdiensten zie je rituelen als baden in de Ganges en dopen in de christelijke kerk. In deze religies wordt het lichaam gezien als huis voor de ziel of de geest, en dat moet rein zijn, zoals de ziel zelf zuiver is. Naast deze grotere rituelen heb je ook kleinere rituelen die het ‘reinigen’ symboliseren. Deze rituelen, bv. een kruisje slaan met heilig water zorgen voor de overgang van het alledaagse naar iets heiligs of reins.
Het gaat erom de dingen die een schoon gemoed in de weg staan, los te laten. De biecht is daar ook een mooi voorbeeld van. Tijdens de biecht kun je je hart of gemoed luchten en zaken die zwaar wegen loslaten zodat je weer lichter, schoner door het leven kunt. Je hart luchten is ook een vorm van ‘reinigen’.
Leuke tip van een juf: laat de kinderen zaken die ze los willen laten op wateroplosbaar papier schrijven. En laat hen dat vervolgens in stilte, met een mooi muziekje op de achtergrond, in het water oplossen.