Tradities levend houden
Een traditie is vooral van waarde als hij levend blijft. Er wordt veel waarde gehecht aan rituelen en gebruiken die altijd hetzelfde zijn. Het is leuk om met de klas te onderzoeken waarom dit zo is en hoe je de onderliggende waarden of betekenis levend houdt: Waarom zijn rituelen zo belangrijk? En mogen tradities ook veranderen of moet alles altijd hetzelfde blijven? Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de waarden die onder een traditie of feest liggen helder en betekenisvol blijven? Door de tijd veranderen we soms van gedachten. Alles wat we doorgeven is dynamisch en dus aan verandering onderhevig. Zo vinden we het nu bijvoorbeeld niet meer pedagogische verantwoord dat Piet stoute kinderen in een zak stopt en meeneemt naar Spanje. Ook zien we dat ‘oude’ feesten een nieuwe jas krijgen. Zo wordt het feest van Sint-Maarten de laatste jaren in enkele steden en dorpen met grootse licht optochten gevierd. Ook zoeken scholen naar manieren om verschillende culturen, levensbeschouwingen en religies een plek te geven en met elkaar te vieren. Het beeldverslag van Allerzielen nieuwe stijl is daar een mooi voorbeeld van. Klik hier voor het beeldverslag.
Je kunt bij deze insteek de achtergrondinformatie en verhalen gebruiken die bij insteek 2 Wintertradities genoemd worden.
Goed om te weten:
- Rond feesten en vieringen zijn er gebruiken en tradities die cultureel vastliggen, maar die ook met de tijd veranderen.
- Veel feesten zijn een samensmelting van religieuze en culturele tradities (bijvoorbeeld de kerstboom is een ‘heidens’ gebruik dat is geïntegreerd in het christelijke kerstfeest)
- Veel feesten zijn beïnvloed door de seizoenen (vieren van nieuw leven in voorjaar en uitkijken naar het licht in de winter).
- In veel culturen worden ook zgn. ‘rites de passages’, stilstaan bij overgangen naar volwassenheid (eerste schooldag, de eerste baardgroei, eerste menstruatie, uit huis gaan) omringd met feestelijkheden en symbolen.