Helpen en solidariteit
Als we het begrip ‘helpen’ naar burgerschap vertalen, dan komen we uit bij de waarde ‘solidariteit’. Solidariteit (ook wel: ‘medemenselijkheid’) is, naast vrijheid en gelijkheid, een basiswaarde van de democratische rechtsstaat. Solidariteit betekent dat je je betrokken voelt bij anderen en er met elkaar voor zorgt dat de kwetsbaren in een groep of samenleving ook volwaardig mee kunnen doen. Een uitspraak die dit concreet maakt is bijvoorbeeld: ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.’ Vanuit die gedachte betalen bijvoorbeeld mensen met een hoog inkomen meer belasting, zodat voor mensen met een laag inkomen bepaalde steun en voorzieningen betaald kunnen worden.
Bij burgerschap is het belangrijk dat kinderen snappen dat ‘eerlijk’ niet altijd hoeft te betekenen dat iedereen hetzelfde krijgt. Solidariteit gaat over het (belangeloos) helpen van kwetsbaren in een groep of in de samenleving, ook als je ze niet kent. Hoe kun je bijvoorbeeld solidair zijn met mensen die uit andere delen van de wereld naar Nederland zijn gevlucht? Of met mensen die in een ander deel van de wereld leven, of met de mensen die nog na ons komen?
Zorgen voor elkaar
Zonder sociale structuren, zonder solidariteit valt een samenleving uit elkaar. Zorgen en elkaar helpen is echt mensenwerk. Of… toch niet? Sinds de komst van de computer en doorontwikkeling van de robotica kennen we in Nederland de zorgrobot. Finn (8) gaat mee met Phi de zorgrobot en ontdekt hoe het werkt in Wat doet een zorgrobot? In de rapportage Robots in het ziekenhuis vergeet Floortje (13) bijna dat ze een chemobehandeling krijgt door twee robotdino’s.
Of is geholpen worden door een mens toch fijner? Het beste jaar ooit gaat over Bambo die geholpen wordt door een mentor. De filmpjes en verhalen kun je inzetten om begrippen als ‘helpen’ en ‘solidariteit’ met elkaar te onderzoeken (middenbouw en bovenbouw).
Kindvluchtelingen helpen
SamSam maakte twee mooie filmpjes over het helpen van vluchtelingen: Bootvluchteling uit Mali krijgt zwemles en Hajar interviewt kinderburgemeesters en kindvluchtelingen (bovenbouw). In het eerste filmpje neemt Hajar (11) ons mee naar een bijeenkomst van kinderburgemeesters en kindvluchtelingen in Aalsmeer en interviewt zij Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. In het tweede filmpje zien we Letizia (12) die op het eiland Sicilië zwemles geeft aan Mohammed uit Mali. Mocht het in de klas nog ontbreken aan voorkennis over vluchtelingen dan geeft deze pagina een helder overzicht van feiten. Daarnaast heeft vluchtelingenwerk een miniproject gemaakt over vluchtelingen voor groep 7 en 8 (zie downloads).
Downloads
- Scholen in actie voor vluchtelingen: dit platform biedt inspiratie en de mogelijkheid om mee te doen met je school om geld in te zamelen voor bv. kindervakantieweken en gezinshereniging. Ook kun je er zelf een actie starten.
- Miniproject over vluchtelingen ‘Hier ben ik veilig’: twee interactieve lessen voor groep 7 en 8