Invalshoek

Ik

Kwartaal 1

Sociaal
emotioneel

IK groei (op)

De vraag naar wie je bent kun je je leven lang stellen. Er zullen steeds dingen hetzelfde zijn in je antwoord, en steeds dingen anders zijn. Met andere woorden: bij je identiteit horen dingen die blijvend zijn, en identiteit is steeds in beweging. Het korte gedichtje Doorreis vangt dit mooi. Je ontwikkelt je identiteit natuurlijk onder ook hele grote invloed van je omgeving. Hoe jij zelf bent staat nooit los van de anderen met wie je opgroeit. Je ouders, verzorgers, eventuele en broertjes en zusjes, en later de kinderen in je klas, ‘kleuren’ ook wie jij bent en hoe jij wordt.

Vragen bij IK groei (op)

  • Wat verandert er aan mij als je groter wordt, en wat blijft er hetzelfde?
  • Wat hoop ik dat er verandert? Wat hoop ik dat hetzelfde blijft?
  • Wat kan ik weten over hoe ik ga groeien, wat nog niet?
  • Wat is groeien eigenlijk?
  • Waarin kan ik vrij kiezen wie ik ben, en wat wordt bepaald (door bijvoorbeeld je plek in het gezin, verwachtingen, cultuur)?
  • Hoe blijf ik “Ik” als ik ‘groei’?

Verhalen Ik

Humanisme en algemeen

Doorreis (BB)

Download hier de PDF.

Wij gebruiken functionele cookies om deze website goed te laten functioneren en analytische cookies om het gebruik van de website te kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.