Invalshoek

Ik

Kwartaal 1

Sociaal
emotioneel

IK in het grotere geheel

De vraag waar je bij hoort gaat niet alleen over de letterlijke vraag in welke klas of in welk voetbalteam zit jij, of uit welk gezin kom jij. Het gaat ook over de diep menselijke vraag die ieder mens zichzelf ooit wel eens zal stellen: Mag ik erbij horen? Tel ik echt mee? In het verhaal Het verloren schaap kunnen kinderen ontdekken hoe christenen troost vinden in het beeld van God als een herder die voor alle schapen zorgt, ook voor die ene die kwijt is geraakt. Joden en Christenen noemen God ook wel ‘Ik ben’ of ‘Ik zal er zijn’. Daarover gaat het gedicht Ik ben. Ook bij deze invalshoek kun je het gedicht Sterren inzetten. Het gedicht nodigt uit om te mijmeren over jouw plek in het grote universum.

Vragen bij IK in het grotere geheel

  • Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je maar een hel klein stipje in de wereld of in het heelal bent? Zoals een korreltje zand op een groot strand of in de woestijn. Wanneer had je dat gevoel? Hoe voelde dat?
  • Wat denk en voel jij als je een sterrenhemel ziet op een heldere avond?
  • Wanneer voel jij je heel belangrijk? Wat zegt dat over de situatie en wat over jou?
  • Kun je in je eentje de wereld veranderen of verbeteren? Waarom wel of niet?

Verhalen Ik

Jodendom

Ik ben (MB-BB)

Download hier de PDF.

Christendom

Het verloren schaap (OB-MB)

Hemel en aarde (2009). Download hier de PDF.

Humanisme en algemeen

Sterren (MB-BB)

Bette Westera en Sylvia Weve (2015). Sterren. In Dood gewoon. Gottmer. Download hier de PDF.

Wij gebruiken functionele cookies om deze website goed te laten functioneren en analytische cookies om het gebruik van de website te kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.