Lichtfeesten
In de donkere maanden van het jaar zijn er in veel religies feesten waarin licht de hoofdrol speelt. De kinderen kunnen de betekenis van de symboliek in verschillende lichtfeesten ontdekken. Het wonder van het oliekruikje vertelt van het joodse chanoekafeest. Het verhaal van Divali laat zien hoe Hindoes een lichtfeest vieren. De versie van Jacques Vriens maakt het lichtjesfeest toegankelijk voor kinderen in Meester Jaap en het lichtjesfeest.
Loi Kratong geeft een inkijkje in een van de belangrijke lichtfeesten van het Boeddhisme.
Het Christendom kent in deze tijd tal van lichtfeesten. We lichten er twee uit: Sint Maarten en Kerstmis. Door het delen van zijn mantel bracht Sint Maarten licht in het leven van de arme bedelaar. Vandaar de lampionnen als symbool. We bieden het verhaal van Sint Maarten op twee niveaus als startverhaal. Er circuleren ook veel Sint Maarten liedjes op internet die mooi zijn om te zingen met de kinderen.
In het christelijke kerstverhaal speelt de lichtsymboliek op verschillende manieren een rol. Zoals elke geboorte nieuwe hoop in zich draagt, brengt het kind Jezus het licht van God in de wereld. Het licht van de engelen en het licht in de stal zijn beelden hiervoor. Kinderen mogen vanuit verwondering en nieuwsgierigheid het verhaal over de geboorte van Jezus onderzoeken, en ontdekken zo zelf wat dat verhaal en de symboliek daarin hen te zeggen heeft. Zolang je hen geen ‘boodschap’ opdringt, kan het verhaal op die manier prima op de openbare school verteld worden. Het verhaal Een bijzondere geboorte is interessant om naast het kerstverhaal te leggen, omdat ook in dit Boeddhistische verhaal de lichtsymboliek sterk naar voren komt.