Een kritische stem in de samenleving
Op veel scholen wordt het nieuws de klas in gebracht. Dat is een ontwikkeling die eigenlijk nog vrij jong is. Nederland vond een vrije pers zo belangrijk dat er zelfs nieuws voor kinderen komt. Sinds 1981 kent Nederland een jeugdjournaal. Destijds uniek in de wereld. Nederland slaagde erin om een goede formule te ontwikkelen en heeft ook andere landen geholpen bij het opzetten van nieuws voor kinderen. Het recht op onafhankelijke informatie en vrije pers wordt hiermee tot uitdrukking gebracht. Kortom, een mooi moment om stil te staan bij Mediawijsheid.
Een vrije stem
Journalisten moeten hun werk in vrijheid kunnen doen zodat een onafhankelijke vrije stem geborgd is in een samenleving. Dat is een van de basisprincipes van een open en vrije democratie. De laatste jaren wordt dit minder vanzelfsprekend en staat vrije pers onder druk. Het verhaal van de moedige Anna Politkovskaja laat zien dat er partijen zijn die liever niet zien dat iemand kritiek uit. De zoektocht van Anna naar waarheid en rechtvaardigheid kwam haar duur te staan. In steeds meer landen staat de vrije pers onder druk. Het verhaal van Anne Politkovskaja is alleen geschikt voor de bovenbouw.
Nepnieuws
Een andere ontwikkeling die de kritische stem die opkomt voor waarheid en rechtvaardigheid onder druk zet is nepnieuws dat razendsnel via social media verspreid wordt. Deze filmpjes van school tv gaan over nepnieuws en het herkennen ervan.
Interessante bronnen
- 35 jaar jeugdjournaal: uitzending waarin oud presentatoren geïnterviewd worden over 35 jaar jeugdjournaal en schooltv uitzending over de vraag Hoe wordt het jeugdjournaal gemaakt?
- Schooltv afleveringen over nepnieuws voor kinderen van 9 tot 12 jaar.