Verwondering over waar alles vandaan komt
Als je je verwondert over wat natuur eigenlijk is, ga je je meestal ook afvragen waar alles eigenlijk vandaan komt. De vraag naar de bedoeling en het ontstaan van het leven is al zo oud als de mensheid. Kinderen kunnen ontdekken dat in de diverse levensbeschouwingen mensen elkaar verhalen vertelden en vertellen over het ontstaan van de wereld, de natuur en de rol en plaats van de mens daarin.
De Schepper
In veel van deze ontstaansverhalen is sprake van een Schepper, een God of meerdere goden. Sommige gelovige mensen nemen deze verhalen letterlijk. Anderen drukken met woorden als Schepping en Schepper vooral ontzag en eerbied uit voor de natuur en haar oorsprong. Sinds Darwin woedt er in het westerse Christendom een discussie over het al dan niet letterlijk waar zijn van de Scheppingsverhalen. Het is de kunst om buiten deze discussie te blijven. Het draagt niet bij aan wederzijds begrip, en leidt af van de verwondering over en bewondering voor de natuur die wetenschapper en gelovige gemeenschappelijk hebben. Over de ontstaans- en scheppingsverhalen uit de Bijbel is er daarom een aparte toelichting (Een goed begin – toelichting).
Verwonderen over het begin
Een verhaal waarin de verwondering over de herkomst van de wereld centraal staat is het prentenboek Hoe de wereld begon. Naast de Bijbelse scheppingsverhalen Het begin en Adam en Eva is er voor de jongste kinderen een PowerPoint van de Kijkbijbel (zie extra’s Onderbouw). Ook ontstaansverhalen uit het hindoeïsme, Alles is begonnen met een trilling, boeddhisme Het vele in het ene, de islam De mens en de aarde, De boom in de tuin en Het scheppingsverhaal in de Koran en het joodse verhaal Het Raadsel van Baroech nodigen uit tot filosoferen over de oorsprong van het leven.
In de christelijke traditie, met name bij katholieken, dragen verhalen van Franciscus bij aan verwondering. Zie daarvoor de extra’s voor Samenwerkingsscholen.