Betekenis en symboliek van natuur
In Nederland fietsen of wandelen mensen graag in de natuur. Soms maken mensen verre reizen om beroemde natuurverschijnselen met eigen ogen te zien. Zulke natuur is overweldigend en wekt ontzag. Dan kun je als mens soms ervaren dat je eigenlijk maar een klein onderdeeltje van die natuur bent.
Er zijn veel symbolen die we ontlenen aan de natuur: Een boom staat voor duurzaam, stevig, een roos voor liefde, geluk. Het graan en de druiven voor de volheid en overvloed. Het ontluikende leven in de lente is een symbool voor het Paasmysterie van de Christenen. Het verhaal De lelies in het veld leent zich ook voor het kennismaken met symbooltaal.
Het is niet toevallig dat verschillende religieuze feesten in het voorjaar vallen. Het opnieuw tot leven komen van de natuur, het frisse groen, de eerste oogst en de bloei van bloemen en planten zijn symbolen die de betekenis van verschillende feesten aanduiden. Denk hierbij aan het joodse feestdagen Nieuwjaar van de Bomen (‘Toe Bisjvat’) en Pesach, en Sjawoeoth, het Christelijke Paas, – en Pinksterfeest, Hana Matsoeri of het bloemenfeest van de Boeddhisten waarbij de geboorte van Boeddha wordt herdacht en Ramnavmi, de geboortedag van Ram.
In De man in de wolken komt naar voren dat het mooie en goede niet in geld zijn uit te drukken. Tip: laat de kinderen naar aanleiding van dit verhaal zelf een schilderij maken en vraag wie dat kan betalen.