Invalshoek

Tijd

Kwartaal 4

Jouw plek in de wereld

Tijd vraagt om keuzes

De tijd van ons leven hebben we niet gekozen. Gebeurtenissen, verdriet en vreugde overkomen ons in de tijd. Maar hoe gaan we eigenlijk om met de tijd die we gekregen hebben? Hoe zorgen we ervoor dat we geen tijd verliezen? En is dat (altijd) erg, tijd verliezen? Omdat de tijd die we hier op aarde hebben beperkt is, doet zij een moreel appel op ons. Zo lezen we in Soera 103 hoe we onze tijd volgens de Koran het beste kunnen besteden. Tijd stelt morele vragen op het persoonlijke vlak:

Vragen bij Tijd vraagt om keuzes

 • Hoe ga ik om met mijn tijd, waar besteed ik mijn tijd aan? Waar neem ik graag de tijd voor?
 • Heb ik tijd voor …? Hoeveel tijd neem ik voor …
 • Waar wil ik geen tijd aan verliezen?
 • Moet je je tijd altijd nuttig besteden?
 • Wat betekent vrije tijd voor jou?
 • Hoe vrij is je vrije tijd?
 • Kun je tijd maken? Hoe? Wat betekent tijd maken?
 • Hoe kun je tijd voor iemand maken? Wanneer lukt dat wel, wanneer niet?
 • Moet je als je ouder bent altijd verstandiger zijn
 • Hoe gaan we om met oudere mensen?
 • Mag je je leeftijd als excuus gebruiken?

Verhalen Tijd

Islam

Soera 103 (MB-BB)

Abdulwahid van Bommel (2016) Soera 103. In De Koran, uitleg voor kinderen deel 1. Parthenon. Download hier de PDF.

Wij gebruiken functionele cookies om deze website goed te laten functioneren en analytische cookies om het gebruik van de website te kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.