Wensen in december
Sinterklaas kun je mooi verbinden aan wens. Het gedicht Wat we zo graag zouden willen, Sinterklaas laat een licht schijnen op alle niet-materiële wensen van kinderen. In de verhalen over Sinterklaas komt hij naar voren als een heilige voor wie geven, het in vervulling laten gaan van de wensen van anderen, een tweede natuur was. Op welke manier kinderen ook meedoen aan deze traditie; het is mooi als dát centraal staat: kinderen die genieten van iets krijgen, maar kinderen ook laten genieten van iets geven. In de bovenbouw komt dit aspect vaak al in beeld. Zo kun je bespreken hoe de lol van het lootjes trekken zit in hoe leuk het is voor jezelf, als je een wens van een ander in vervulling kan laten gaan.
Het christelijke kerstverhaal kun je vertellen vanuit het perspectief van wens: met de geboorte van Jezus komt de wens voor, en de hoop op een betere wereld een stap dichterbij. Het verhaal van een kindje dat in een stal geboren is, is niet alleen inspirerend voor christenen. Veel anderen kunnen in dat weerloze baby’tje een – symbolische – belofte voor een betere wereld zien. De christelijke verhalen rondom kerst kunnen vanuit deze universele invalshoek (het verlangen naar een betere wereld) prima besproken worden op een openbare school.
Het joodse nieuwjaar mag dan in september/oktober gevierd worden, het thema wensen is waar het bij Rosj Hasjana om gaat. Ook bij dit nieuwjaar staan de goede voornemens en verlangens om een beter mens te worden centraal, net als voor veel mensen voor wie het nieuwe jaar op 1 januari begint.